Be

informed

Laat je inspireren door de Behaviour Club blogs, waarin we tips en inzichten delen die je kunt inzetten voor betere gedragsverandering. Heb je zelf een interessante case of studie die je graag met andere leden wilt delen? Of ben je op zoek naar kennis rondom een specifiek thema? Stuur ons dan even een berichtjeWe helpen je graag op weg. 

Blogs

Gedragspsychologie
Odysha Champatsang

Effectievere participatie met gedragswetenschap

Participatie staat hoog op de agenda bij bijvoorbeeld gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties. In juli 2023 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking, deze wet geeft aan hoe inwoners kunnen meedenken en meepraten over veranderingen in de openbare ruimte. Gedrag speelt in deze participatietrajecten een belangrijke rol, het inzetten van technieken en inzichten uit de gedragswetenschap is dan ook heel waardevol. In deze blog ontleden we een (fictief) participatietraject, per stap beschrijven we relevante kennis uit de gedragswetenschap die ingezet kan worden.

Read More »
Gedragspsychologie
Zita Moreno Perez

5 manieren om uitstelgedrag effectief aan te pakken

Dat artikel schrijf ik volgende week wel. Het voorbereiden op die belangrijke bijeenkomst doe ik later. Herkenbaar? Wees gerust, je bent niet de enige. Iedereen vertoont regelmatig uitstelgedrag. Sinds we thuiswerken hebben we er door de toegenomen vrijheid zelfs meer mogelijkheid toe.

Read More »
Gedragspsychologie
Simone Krouwer

Een écht effectieve zonbeschermingscampagne? Kijk eens verder dan zonnebrand!

“Welke factor is beter: 50 of 30?” In de afgelopen zonnige zomerweken kwam het onderwerp weer veelvuldig langs: het gebruik van zonnebrand om ons tegen de zon te beschermen. Veel campagnes focussen op de risico’s van langdurig zonnen en het belang van het gebruik van zonnebrandcrème. Maar als we gedrag écht willen veranderen moeten we meer op andere gebieden focussen. Hoe ontwerp je wél een effectieve zonbeschermingscampagne?

Read More »
Gedragspsychologie
Odysha Champatsang

Armoede en laaggeletterdheid gaan vaak hand in hand

Voor laaggeletterden is de kans aanzienlijk groter om in armoede terecht te komen. Maar: andersom is er eenzelfde effect; armoede leidt ook tot laaggeletterdheid. Er blijkt een sterke samenhang te zijn tussen deze twee zaken. Je kunt zo al snel in een negatieve spiraal terechtkomen.

Read More »
Gedragspsychologie
Odysha Champatsang

Een training alleen organiseren voldoet niet

Laaggeletterdheid is een hardnekkig en veelvoorkomend probleem. Miljoenen Nederlanders hebben moeite met alledaagse taken zoals internetbankieren, (klein)kinderen voorlezen of een brief van de gemeente begrijpen. Om de taalvaardigheid van Nederlanders te verbeteren zijn er vele scholingsmogelijkheden, maar hoe krijg je deze doelgroep naar gepast scholingsaanbod? En hoe zorg je ervoor dat zij deze scholing afronden?

Read More »
Gedragspsychologie
Diede van Delft

Van groene intentie naar gedrag

‘Kies bewust’: We weten heus wel dat er iets moet veranderen in onze manier van consumeren en we wíllen ook veranderen! Waarom lukt het puntje bij paaltje toch niet?

Read More »
Gedragspsychologie
admin

Beleid, Recht en Gedrag: gedragswetenschappen in plaats van intuïtie

Waarom leiden wetten lang niet altijd tot het gewenste doel? Benjamin van Rooij en Adam Fine richtten zich in het boek ‘The Behavioral Code’ op deze vraag. Vaak vallen de bedoelde resultaten zo tegen omdat er op intuïtie wordt afgaan wat menselijk gedrag betreft, in plaats van gedragswetenschappelijke inzichten te gebruiken.

Read More »
Gedragspsychologie
Zita Moreno Perez

Een duwtje in de goede richting

Zonder dat we het bewust doorhebben zijn er overal om ons heen nudges. Neem bijvoorbeeld Holle Bolle Gijs in de Efteling. Met zijn welbekende ‘papieeeer hieeeeer’, worden mensen op een leuke manier aangespoord om vuilnis niet op de grond, maar in zijn mond te gooien.

Read More »
Gedragspsychologie
Zita Moreno Perez

Goede Voornemens? Begin klein, om groots te eindigen!

2021 zit er weer op. Veel mensen zien 1 januari als een frisse start. New year, new me!
Na de kerstperiode, waarin we de teugels vaak toch een beetje laten vieren, is het weer tijd om ons leven te beteren en dingen anders te gaan doen. Daar horen natuurlijk de goede voornemens bij!

Read More »
Gedragspsychologie
Simone Krouwer

It’s the most wonderful time of the year

Het is weer die tijd van het jaar: tijd voor gezelligheid, lekker eten, terugkijken op het jaar en… cadeautjes. Maar hoe zorg je ervoor dat je het beste cadeau geeft? Lees snel verder!

Read More »
Gedragspsychologie
Simone Krouwer

Goal Gradient Effect: ‘We zijn er bijna!’

Als je wel eens zegeltjes hebt gespaard tijdens een supermarktactie, dan herken je misschien wel het scenario dat je bij een bijna volle kaart extra veel koopt om de kaart sneller te kunnen inleveren en je cadeau te krijgen. Dit is een voorbeeld van het ‘goal gradient effect’.

Read More »
Gedragspsychologie
Simone Krouwer

Gedragsverandering is geen trucje

We willen lezers inspireren met toffe technieken en interventies, maar tegelijkertijd willen we niet de indruk wekken dat dit ‘magische trucjes’ zijn waarmee je altijd grootschalige resultaten bereikt.

Daarom, in deze allereerste blog: drie gouden regels om in je achterhoofd te houden bij het lezen over gedragsveranderingstechnieken.

Read More »

BEHAVIOUR CLUB

PAND NOORD Meeuwenlaan 98-100 1021 JL Amsterdam

CONTACT

020 – 632 5805
info@behaviourclub.nl

Een initiatief van Bureau Buhrs