HAK

Waarom verdient deze nudge de titel ‘Nudge van het jaar’?
Het Helpende Bord van HAK is ontworpen aan de hand van wetenschap om kinderen te helpen onbewust meer groenten te eten.

We weten allemaal dat groente gezond voor ons is. Maar toch eten we er in Nederland structureel te weinig van. En dit begint al jong: slechts een handjevol kinderen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Terwijl de leeftijd van 4 t/m 8 jaar cruciaal is: dan leg je de basis voor je eetpatroon.

De manier waarop we ons eten serveren doet veel met onze zintuigen: voor we een hap genomen hebben, hebben we al ‘geproefd’ met onze ogen. In diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn verschillende factoren bestudeerd die ons beïnvloeden in de beleving van onze maaltijd en hoeveel we eten. Aan de hand van deze bevindingen is dit ‘intelligente’ bord ontworpen met subtiele nudgingtechnieken om zo onbewust een gezonder eetgedrag te stimuleren.

Bekijk voor meer informatie onze website https://hak.nl/hethelpendebord en/of deze video: https://youtu.be/OPAFYoOGJkk

Het Helpende Bord is, naar een idee van DDB Unlimited, ontworpen door Waarmakers Studio uit Amsterdam en in Nederland geproduceerd door Royal Goedewaagen.

Op wie is de nudge gericht?
Het Helpende Bord van HAK is ontworpen om kinderen (van 4 t/m 8 jaar) te helpen onbewust meer groenten te eten. Het bord laat zien dat HAK vierkant achter haar missie staat om zoveel mogelijk mensen, ook kinderen, te helpen meer groenten te eten. Want jong geleerd is oud gedaan! HAK wil, naast haar producten, ook op andere relevante manieren een steentje bijdragen. Manieren die niet direct voor de hand liggen maar wel innovatief en effectief zijn, zonder opgeheven vinger.

Wat is het doel van de nudge?
De inname van voldoende groente is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen omdat het een bron is van vitaminen, mineralen en vezels. Ook leggen we op jonge leeftijd de basis voor ons eetpatroon (= jong geleerd is oud gedaan). Met Het Helpende Bord wil HAK (ouders en) kinderen een handje helpen in het maken van gezondere, plantaardige keuzes door gewenst gedrag te stimuleren middels nudging-technieken. Dat is goed voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet.

Van welk psychologisch principe/bias maakt de nudge gebruik?
Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten verschillende factoren zien die invloed hebben op hoe we onze maaltijd beleven en hoeveel we eten. In het ontwerp van Het Helpende Bord zijn de volgende vijf nudges/ wetenschappelijke uitgangspunten toegepast:

  • Spiegelen| Het brein van een kind spiegelt zich continu aan dat van zijn of haar ouders. Ze doen niet wat jij zegt, ze doen wat jij doet. Het bord is daarom niet vrolijk en van plastic, maar van keramiek en rond, net als dat van papa of mama. Dit zorgt ervoor dat een kind het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker volgt.
  • Delboeuf illusie| Het bord is groter dan een gewoon kinderbord, hierdoor lijkt de portie groente kleiner. Voor de hersenen lijkt de maaltijd zo veel beter behapbaar. Door ook een verhoogde en gekleurde rand weg te laten wordt dit effect, dat de Delboeuf-illusie heet, versterkt.
  • Meer = meer| Als er meer van iets op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van. Een verdieping in het bord zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren, zonder dat het meer lijkt.
  • Smaakvoller door kleur| Een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groente aantrekkelijker vinden, waardoor we ze smaakvoller kunnen ervaren. De plek waar de groenten liggen is de witste plek op het bord. Dit helpt om de groente nóg aantrekkelijker te maken ten opzichte van de rest van de maaltijd.
  • De weg van de minste weerstand| Eten dat dichter bij je ligt, belandt ook makkelijker in je buik. Plaats daarom het bord altijd met de groenten naar het kind toe.

Waar heeft de nudge plaatsgevonden?
Er is gekozen om het groenteconsumptie-probleem zo dicht mogelijk bij het eetmoment van kinderen zelf, dus aan tafel, aan te pakken. Zonder ze te vertellen wat moet en zonder te veel gedoe, maar op subtiele wijze middels nudging.

Wanneer heeft de nudge in 2021 plaatsgevonden?
Begin januari 2021 is Het Helpende Bord gelanceerd en het wordt verkocht bij de Bijenkorf. Het bord is nog steeds verkrijgbaar: https://www.debijenkorf.nl/p-7609092241

Wat was het resultaat van de nudge?
Dankzij het inzicht dat we ook proeven met onze ogen, kunnen we kinderen onbewust beïnvloeden meer groente te eten. Hierdoor voorkomen we dat ouders met opgeheven vinger kinderen moeten dwingen. In plaats daarvan kunnen we dankzij wetenschappelijke nudging-technieken hen een helpende hand bieden. En een positieve bijdrage leveren om kinderen daadwerkelijk meer groente te laten eten.