Be

challenged

Winnaar
Nudge van het jaar 2022:
'Parkhuisje #3' - Fama volat

 

De bekendmaking van de nudge van het jaar 2022 was op 8 februari. We willen alle deelnemers bedanken voor de inspirerende inzendingen en kijken uit naar de succesvolle nudges van komend jaar!

De Finalisten

Pakhuisje #3
Fama Volat

Hoe zorg je voor minder zwerfafval in het park? Fama Volat ontwierp een huisje waar je afhaalmaaltijden kunt laten bezorgen én waar je je afval kunt weggooien.
Fama Volat

Lees meer over Parkhuisje #3
Klik hier

Gestopt voor Rood Teller
ANDC & Dijksterhuis & Van Baaren

Hoe zorg je ervoor dat minder fietsers door rood licht rijden? ANDC & Dijksterhuis en Van Baaren ontwikkelende een teller die het aantal gestopte fietsers aangaf. Door de sociale norm 'de meeste fietsers stoppen hier voor rood' te creëren stopper meer fietsers voor rood licht.

andc & Dijksterhuis & Van baaren

Lees meer over Gestopt voor Rood Teller
Klik hier

Nachtelijke stiltezone
Tabula Rasa

Hoe verminder je het nachtlawaai in Leuven? Tabula Rasa ontwierp een opvallende geprojecteerde stiltezone die studenten stimuleerde om rekening te houden met slapende bewoners.
Tabula Rasa

Lees meer over Nachtelijke Stiltezone
Klik hier

Waarom deze verkiezing?

Neem je toch de moeite om afval in de mond van Holle Bolle Gijs te gooien in plaats van het te laten liggen? Al is het maar om zijn reactie te horen? Een mooi voorbeeld van een NUDGE!

Er zijn talloze technieken en interventies die je voor gedragsverandering kunt inzetten. Eén techniek die de laatste jaren flink meer bekendheid heeft gekregen is ‘nudging’. Bij de Behaviour Club geloven we in de kracht van nudges: een goede nudge kan voor de gewenste gedragsverandering zorgen. Daarom organiseren we de ‘Nudge van het jaar’ verkiezing.

Wat verstaan wij onder een nudge?

Een nudge is een duwtje in de goede richting om gedrag bewust of onbewust maar altijd ongedwongen te beïnvloeden. Er wordt geen gebruik gemaakt van financiële beloningen, andere opties worden niet beperkt en er is sprake van keuzevrijheid. Een nudge zorgt er alleen voor dat een bepaalde keuze aantrekkelijker wordt gemaakt.

De verkiezing

Alle nudges die in 2022 in de Nederlandse of Belgische praktijk zijn uitgebracht mochten meedoen aan de verkiezing. Naast het resultaat van de nudge speelden ook de creativiteit en originaliteit van zowel het idee als de uitvoering een belangrijke rol bij de beoordeling.

Een deskundige jury van professionals uit het veld van gedragsverandering heeft alle inzendingen beoordeeld en de drie finalisten geselecteerd. 

De finale: stemmen!

De jury heeft haar keuze gemaakt, de finalisten zijn bekend, stemmen kan tot en met 17 januari. Wie gun jij de titel van ‘Nudge van het Jaar 2022’? Stem nu!

De jury

Michel

Buhrs

Directeur

sanderpalm

Sander

Palm

Partner bij Behavioral Insight

Liliane Ruyters nieuw

Liliane

Ruyters

Strategisch Beleidsadviseur Kwaliteit en Innovatie Servicecentrum Drechtsteden

Paulien-Schieven_square_1-scaled-e1668433283455-300x300

Paulien

Schieven

CCO bij Ipsos